Ads Top

Zorgverzekering kan 341 euro per persoon goedkoper

Hoewel de zorgpremie volgend jaar goedkoper is dan in 2013, kunnen de kosten van de verplichte zorgverzekering nóg veel lager, blijkt uit berekening van Uitmetkorting.nl. Het maandbedrag kan met 28 euro per maand omlaag. Zowel verzekeraars en zorgaanbieders, als de consument kunnen nog veel doen om de maandelijkse premie omlaag te krijgen. Zo geven zorgverzekeraars structureel teveel geld uit aan andere zaken dan zorg, terwijl een groot deel van de verzekerden, voornamelijk 40-plussers, niet op zoek gaat naar de laagste premie.
De vier grote zorgverzekeraars geven relatief veel geld uit aan randzaken, zoals acquisitiekosten. Vorig jaar was dit een bedrag van 541 miljoen euro. Gedeeld door het aantal verzekerden komt neer op 41 euro aquisitiekosten per premiebetaler. Ook bij de zorgaanbieders kan nog veel verbeterd worden. Jaarlijks wordt er door slim declaratiegedrag en fraude 4 miljard euro teveel uitgegeven door de zorginstellingen, teruggerekend zo'n 300 euro per verzekerde per jaar. Dit komt neer op 341 euro overbodige premie per jaar. Gemiddeld betaalt men 28 euro per maand teveel.
Uit cijfers van Nivel, het Nederlands onderzoeksinstituut voor de gezondheidszorg, blijkt dat slechts één op de vijf Nederlanders in 2013 heeft bespaard op de zorgverzekering. Dit betekent dat 80 procent van de Nederlanders nog niet bespaart op de zorgverzekering. Vooral de groep verzekerden tussen de 40 en 64 (6,1 procent overstappers) en boven de 65 (1,6 procent overstappers) stapt weinig over. Hier blijft veel geld liggen, want bij bijna alle zorgverzekeraars betalen ouderen een fiks hogere premie dan jongeren. Het verschil kan in 2014 oplopen tot ruim 280 euro per jaar. Deze groep mensen heeft er baat bij om voor 2014 eens te kijken waar hij goedkoper uit is. Door gebruik te maken van een verzekeringsvergelijker, ziet hij precies waar hij kan besparen op de zorgverzekering.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.