Ads Top

Vergelijkingssites zorgverzekeringen negeren werkgeverscollectiviteiten

Vergelijkingssites van zorgverzekeringen nemen premies van collectieve zorgverzekeringen niet mee in hun aanbod, terwijl die fors lager liggen. Dat blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Mercer. Daarnaast hebben vrijwel alle werkgeverscollectieven een betere prijs/kwaliteitverhouding dan polissen aangeboden door vergelijkingssites. Consumenten krijgen daardoor een onvolledig en vertekend beeld bij het vergelijken en afsluiten van een zorgverzekering.
Mercer onderzocht, op basis van dezelfde data die de vergelijkingssites gebruiken, de premies en voorwaarden van een representatief aanbod van Nederlandse zorgverzekeraars aan werkgevers. Daar komen, met collectiviteitskorting, hele andere gegevens in naar voren dan die de vergelijkingssites aan consumenten laten zien. In de top 3 goedkoopste zorgverzekeringen met collectiviteitskorting staan bijvoorbeeld twee verzekeringen die een vijfde en achtste plaats innemen bij het aanbod van de vergelijkingssites.
Rick Wijsman RmVI, senior consultant bij Mercer: 'Internetvergelijkers kunnen geen zorgverzekering via een werkgeverscollectief aanbieden. Dat komt omdat zij feitelijk verkapte verkoopkanalen zijn van de zorgverzekeraars en verdienen aan verkoop van losse zorgverzkeringen. De handelswijze is verre van objectief, en de werknemer en ook veel gepensioneerde werknemers zijn daar de dupe van.'
Op het gebied van prijs/kwaliteit komt de basisverzekering van United Consumer het beste uit de bus. Wijsman: 'Deze verzekeraar kent echter géén korting op aanvullende verzekeringen'. De rest van de top-10 wordt gevuld door collectieve verzekeringen, met uitzondering van Zekur (zesde positie). TakeCareNow!, één van de goedkoopste zorgverzekeringen neemt qua prijs/kwaliteit-verhouding een 14e plek in. De onlangs geïntroduceerde HEMA-polis van Menzis behoort met een achttiende plaats tot één van de hekkensluiters.

Top 10 inclusief collectiviteitskorting
In onderstaande tabel (premies bekend per 15-11-13) is de top 10 goedkoopste zorgverzekeraars met collectiviteitskorting opgenomen. In de tabel staat ook de positie wanneer de korting niet is meegerekend. De posities zijn bepaald op basis van de basispremie met een minimaal eigen risico.
Positie Product (Positie zonder collectiviteitskorting)

1 Zilveren Kruis Achmea Beter Af Selectief Polis (5)
2 Zekur (1)
3 VGZ VGZ Natura Selectief (8)
4 CZ Collectief Zorgbewustpolis (9)
5 TakeCareNow! Internetbasispolis (2)
6 UnitedConsumers (VGZ) VGZ Natura (3)
7 Menzis BudgetBewust (4)
8 CZ Collectief Zorg-op-maat-polis (12)
9 VGZ VGZ Natura (13)
10 Menzis ZorgVerzorgd (11)

Top 10 beste prijs/kwaliteitverhouding
De top-10 beste prijs/kwaliteitsverhouding is gebaseerd op de prijs, gecorrigeerd door de polisvoorwaarden.

Positie Verzekeraar
1 UnitedConsumers (VGZ) VGZ Natura
2 Zilveren Kruis Achmea Beter Af Selectief Polis
3 CZ Collectief Zorg-op-maat-polis
4 VGZ VGZ Natura
5 Menzis ZorgVerzorgd
6 Zekur
7 Zilveren Kruis Achmea Beter Af Polis
8 Avero Achmea Select Zorg Plan
9 De Friesland Zorgverzekeraar Alles Verzorgd Polis
10 De Amersfoortse basisverzekering Natura

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.