Ads Top

Zorgpremie in 2014 ruim 20 procent lager met vrijwillig eigen risico

Consumenten besparen in 2014 gemiddeld ruim 21 procent op de zorgpremie als zij kiezen voor het maximale vrijwillig eigen risico van 500 euro. Dit komt neer op een gemiddelde besparing van 236 euro op jaarbasis. Bij sommige zorgverzekeraars loopt de besparing zelfs op tot bijna een kwart van de premie, blijkt uit een berekening van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “Dankzij de korting van gemiddeld 236 euro op jaarbasis, bestaat het extra risico dat de consument neemt nog maar uit 264 euro. Voor veel consumenten is een maximaal eigen risico dus zeer aantrekkelijk geworden”, aldus Sieto de Vries van Geld.nl.
Ieder jaar neemt het aantal verzekerden met een maximaal eigen risico toe, blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Vektis. Deze consumenten besparen in 2014 gemiddeld ongeveer 236 euro op de premie bij het maximale eigen risico. Bij de meeste verzekeraars ligt de korting zelfs tussen de 240 en 252 euro. Dit is meer dan in 2013, omdat een aantal zorgverzekeraars besloot de korting te verhogen. Univé verhoogt de korting voor een maximaal vrijwillig eigen risico van 180 euro naar 210 euro op jaarbasis en Menzis verhoogt de korting naar 240 euro op jaarbasis. ONVZ en VvAA verhogen de korting zelfs naar 300 euro.
Zorgverzekeraar Menzis noemt als reden voor de verhoging dat mensen met een vrijwillig eigen risico meer kosten zelf betalen, waardoor de verzekeraar minder kosten hoeft te maken. “Dat zien de verzekerden terug in een hogere korting dit jaar”, aldus een woordvoerder van Menzis.
Voor de meeste consumenten levert een vrijwillig eigen risico een besparing op. Vektis verwacht namelijk dat de consument in 2014 gemiddeld 232 euro kwijt is aan kosten uit het eigen risico. Dit valt nog ruim binnen het verplicht eigen risico van 360 euro.
Toch blijft het belangrijk om kritisch te zijn in de keuze voor een vrijwillig eigen risico, aldus De Vries van Geld.nl. “Als je verwacht veel zorgkosten te maken of als je de mogelijke kosten echt niet op kunt vangen, is een vrijwillig eigen risico geen goed idee. Maar veel consumenten kunnen juist flink besparen door te kiezen voor een vrijwillig eigen risico. De afweging is feitelijk heel simpel. Wil je rond de 230 euro minder zorgpremie betalen met het risico eventueel 500 euro meer aan je zorg te moeten betalen of wil je dat risico niet?”

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.