Ads Top

Onduidelijkheid zorgverzekering zorgt voor minder overstappers

Het aantal Nederlanders dat daadwerkelijk overstapt ligt fors lager dan de intentie die men vooraf heeft. De complexiteit en onduidelijkheid over de zorgverzekering zijn de belangrijkste oorzaken. Generieke adviezen over het eigen risico, de dekking en polis maken het de consument niet makkelijker.
In 2012 gaf 68 procent van de verzekerden nog aan over te stappen van zorgverzekeraar. Een jaar later blijkt slechts 7,8 procent ook daadwerkelijk overgestapt te zijn. Opvallend, aangezien ieder jaar het aantal overstappers lijkt toe te nemen. De complexiteit en onduidelijkheid over de zorgverzekering is voor velen de reden bij de huidige zorgverzekeraar te blijven, de kosten van de zorgverzekering blijven weer een reden om over te stappen. Doorlopend onderzoek in opdracht van Verzekeringen.com onder 1734 respondenten heeft dit uitgewezen.
De overstap intentie wordt vaak gestimuleerd door marketingcampagnes en onderzoeken met een commerciële insteek. Voor zorgverzekeraars valt nog winst te halen bij het vereenvoudigen van de polisvoorwaarden en een daadwerkelijke overstap. Een groot deel van de respondenten geeft namelijk aan niet over te stappen vanwege onduidelijke polisvoorwaarden en complexiteit.
Daarnaast is er een grote groep  consumenten die niet overstapt van zorgverzekering wegens het gebrek aan financiële kennis (39%) en lage interesse (51%). De aangekondigde lagere zorgpremies van DSW en vervolgens VGZ, Univé of Interpolis zouden dit jaar een bijdrage kunnen leveren aan een recordaantal consumenten dat ook daadwerkelijk van zorgverzekeraar wisselt.
Tot 31 januari 2014 kunnen consumenten overstappen van zorgverzekeraar. Normaal gesproken kan men één keer per jaar van zorgverzekering veranderen. Slechts in een beperkt aantal situaties kan ook na 31 januari een nieuwe zorgverzekering afgesloten worden of tussentijds worden overgestapt.
Het opzeggen van de zorgverzekering, meestal schriftelijk, dient voor 1 januari 2014 verwerkt te zijn bij de huidige zorgverzekeraar. Als de oude zorgverzekering is opgezegd, mag nog tot 31 januari een nieuwe zorgverzekering worden afgesloten.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.