Ads Top

Duurzaam beleggen: 'Toon lef en gooi de vensters open!'

“De financiële sector? Een gesloten bolwerk, conservatief, bang.” En daardoor komt volgens Guiseppe van der Helm van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) het MVO-beleid van verzekeraars maar niet goed van de grond. “Lef”, wenst hij de aanwezigen bij het tweede MVO MediaCafé toe, waar half november een dialoog over duurzaam beleggen op de agenda stond. En vooral de dilemma’s daarbij: sluit je bedrijven uit of ga je in gesprek?
Het MediaCafé is een initiatief van Achmea, aan Zwitserleven de eer de tweede editie te organiseren. Op een gepaste locatie: De Nieuwe Poort op de Amsterdamse Zuidas, ontmoetingsplek waar ‘mensen kunnen nadenken over hun rol in de samenleving’. Maarten van Edixhoven, directievoorzitter van Zwitserleven, trapt af door te vertellen hoe hijzelf eens ‘de dialoog’ aanging met klanten door bij ze te gaan eten. Spannend, net als de dilemma’s waarmee de verzekeringswereld te maken heeft. Als het gaat om beleggen bijvoorbeeld: hoe maak je een goede keuze tussen risicospreiding, goed rendement en positief effect op de maatschappelijke economie?
En dat heeft ook consequenties: bijvoorbeeld uitsluiting van ‘foute’ bedrijven, zoals Zwitserleven afgelopen najaar deed met de Amerikaanse supermarktketen Walmart. Een krachtig middel om scherp te stellen wat je duurzaam en verantwoord vindt, zo blijkt tijdens de discussie met de zaal. Tenminste, nadat je geprobeerd hebt het gesprek aan te gaan.
Dilemma of niet, Maurits Groen, duurzame ondernemer en inspirator, ziet het als pure noodzaak te kiezen voor duurzaam ondernemen. “Alleen bedrijven die dat doen kunnen straks overleven.” Hij rekent voor dat we 15 jaar de tijd hebben ons ‘te verzekeren’ tegen klimaatproblemen die we nu al kunnen voorspellen. Laat je dit links liggen, wie wil er dan nog bij je werken? En wat te denken van stakeholders en klanten. “Die kunnen je in een nanoseconde wegstemmen.”
Ook tijdens de discussie benadrukt Groen nog eens de noodzaak te investeren in duurzame bedrijven, waarmee de verzekeringssector drie vliegen in één klap slaat. “Het draagt bij aan duurzaamheid, het is goed voor de economie en het is goed voor het beschadigde imago van de sector.”
Guiseppe van der Helm van VBDO deelt vervolgens zijn bevindingen over de sector: hoe kan het dat iedereen wel MVO wil, maar het er steeds zo beroerd uitkomt? “De sector is gesloten en conservatief. Er is niet zoveel met duurzaamheid, niet bij verzekeraars en ook niet bij toezichthouders. Daarnaast is er vooral aandacht voor de korte termijn.” Oplossingen zijn er gelukkig ook. “Gooi de vensters open, praat met bedrijven en stakeholders. Natuurlijk is dat spannend, dat mag je ook vinden.” Edixhoven kan zich hierin vinden en plaatst tegelijk de kanttekening dat er wel degelijk mensen zijn met lef en moed. Nog een belangrijke voorwaarde volgens hem: vertrouwen. “Er moet een cultuur zijn waarin medewerkers de ruimte krijgen het MVO-verhaal te vertellen.”

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.