Ads Top

De allereerste twee euromunt met Koning Willem-Alexander

Ontwerper Roosje Klap en architect Claudia Linders ontwierpen de derde herdenkingsmunt van twee euro ter gelegenheid van het 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden. Uit een selectie van 11 voorstellen is het idee van Klap en Linders door de muntadviescommissie gekozen tot het winnende ontwerp. Op 25 november 2013 zal de vice-president van de Raad van State, Piet Hein Donner, de eerste twee euromunt 'slaan' bij de Koninklijke Munt te Utrecht, waarna deze allereerste munt met de beeltenis van Koning Willem Alexander zich - in een oplage van 3.500.000 stuks - snel in het betalingsverkeer zal worden verspreid.
Tweehonderd jaar Koninkrijk der Nederlanden staan voor twee eeuwen waarin gelijkheid, vrijheid en democratie vanzelfsprekendheden zijn geworden. 200 jaar ontwikkeling van onze rechtstaat, vol dynamiek, innovatie en wetenschappelijke en culturele doorbraken maar ook diepe dalen en onzekere periodes waarin groei, progressie en vrijheid onder druk hebben gestaan.
In die onstuimige geschiedenis vormt het huis van Oranje een van de weinige constanten. De bloedlijn waarmee het koningschap wordt voortgegeven plooit en vouwt zich naar de dynamiek van de tijdgeest, voegt zich naar het maatschappelijk speelveld en kleurt zich naar de collectieve emotie van de samenleving.
Deze constante lijn - die start met Koning Willem-I en via Willem-II, Willem-III, Koningin Wilhelmina, Koningin Juliana en Koningin Beatrix - is nu aangekomen bij onze huidige Koning Willem-Alexander en vormt de basis van het ontwerp van deze munt. De lijn volgt de profielen van de opeenvolgende staatshoofden en wordt daarmee in feite een familieband, waarin de doorgegeven gelaatstrekken zichtbaar worden.
De lijn is ontworpen als een lint waarmee uitdrukking wordt gegeven aan de ceremoniële kracht van het koninkrijk maar ook vooral recht wordt gedaan aan de feestelijkheid die hoort bij de viering van een 200-jarig bestaan.
Roosje Klap heeft een studio voor grafisch ontwerp en visuele communicatie. Voor haar ontwerp van de 'Encyclopedia of Fictional Artists' alsook voor haar ontwerp van het jaarverslag van de 'Rijksakademie van Beeldende Kunsten 2011' ontving zij de European Design Award. Onlangs ontwierp zij een postzegelserie voor PostNL en maakte al eerder een ontwerpopdracht voor de Koninklijke Munt (niet uitgevoerd). Roosje Klap heeft ruim 15 jaar ervaring in het (inter)nationale kunstonderwijs, is co-hoofd van de afdeling Grafisch Ontwerpen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en bekleedt daarnaast een functie als Advising Researcher aan de postacademische Jan van Eyck Academie in Maastricht.
Architect Claudia Linders initieert en adviseert met haar interdisciplinair onderzoek- en ontwerpbureau in visie- en conceptontwikkeling. Recente opdrachtgevers en partners zijn Droog, Museum de Paviljoens, Ymere, het Ministerie van Buitenlandse Zaken, het Ministerie van Financiën, Diller Scofidio & Renfro, NEXT architects en Kunstcentrum HEDEN Den Haag. Daarnaast is zij hoofd van de afdeling Interieurarchitectuur en Meubelontwerpen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag, lid Beeldende Kunst Openbare Ruimte van de Commissie voor Welstand en Monumenten Amsterdam, lid van de Commissie voor Ateliers en (Woon)Werkpanden -CAWA- Amsterdam en bestuurslid van het Erasmus Paviljoen Rotterdam.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.