Ads Top

Vijf verdachten boilerroomfraude aangehouden

De FIOD heeft in een internationaal onderzoek naar boilerroomfraude dinsdag vijf verdachten aangehouden in Haarlem, Amsterdam, Eindhoven, Spanje en Duitsland. De verdachten die in Nederland zijn aangehouden zijn vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank Haarlem en in bewaring gesteld. Het Openbaar Ministerie heeft Spanje en Duitsland om overlevering van de in die landen aangehouden verdachten verzocht.
De verdenking is dat verdachten in wisselende samenstelling betrokken waren bij een groot aantal boilerrooms, die sinds 2004 aandelen aanboden en verkochten. De slachtoffers werden vermoedelijk onder valse voorwendselen verleid om geld af te geven. Er werden hoge rendementen in het vooruitzicht gesteld, maar na korte of langere tijd blijkt dat de rendementen niet worden gehaald en het gehele ingelegde bedrag verdwenen is. Er is voor meer dan 10.000.000 euro ingelegd.
De aangehouden verdachten zijn een 39-jarige man uit Eindhoven, een 32-jarige man uit Haarlem, een 47-jarige man uit Amsterdam, een 44-jarige man uit Duitsland en een 57-jarige man uit Aerdenhout. De laatste is in Spanje aangehouden. Het vermoeden is dat verdachten handelden onder de naam van de Duitse bedrijven IS Intersecurities/Pacific Continental, Icon Fashion, Teleson en Hastings. Daarnaast handelden zij namens Titan met vestigingen in Bosnië en Servië, Wesa Effecten en Quest Capital Partners uit Eindhoven. De laatstgenoemde boilerroom uit Eindhoven werd op 20 juni door de FIOD opgerold.
Er zijn 13 woningen en twee kantoorpanden in Nederland doorzocht. Er is beslag gelegd op onroerend goed, sieraden en circa 15.000 euro contant geld. In een woning in Eindhoven zijn anderhalve kilo cocaïne en 16 kilo XTC pillen in beslag genomen. 
Het strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket startte na een aangifte door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Het is in Nederland verboden consumenten zomaar te bellen met het aanbod om een beleggingsproduct te kopen. Op de website van de Autoriteit Financiële Markten staan waarschuwingslijsten met namen van bekende boilerrooms. Ook vind je hier welke aanbieders een vergunning hebben om beleggingsproducten te verkopen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.