Ads Top

Nederlandse automobilist weet weinig over zijn autoverzekering

Nederlandse autobezitters zijn slecht op de hoogte van de vergoedingen van hun autoverzekering. Zo tast men in het duister over de WA-verzekering die iedere Nederlander heeft en per wet verplicht is. Een kwart van alle verzekerden weet niet dat 'schade aan anderen' altijd inbegrepen is. 59% van alle WA-verzekerden denkt juist ten onrechte dat hun verzekering méér dekt dan alleen schade aan anderen. 11% van alle WA-verzekerden weet überhaupt niet dat ze WA-verzekerd zijn. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction, in opdracht van prijsvergelijker Pricewise onder 1000 respondenten.

Dat de gemiddelde auto snel in waarde daalt, beseffen Nederlanders misschien wel. Maar de meerderheid staat er niet bij stil dat die waardedaling ook gevolgen heeft voor de autoverzekering en bijbehorende premie. 59% van de Nederlandse autobezitters sluit één keer een autoverzekering af en kijkt daar nooit meer naar om. 91% denkt de ideale verzekering te hebben. Ze geven aan dat ze tevreden zijn met hun verzekering en geen zin hebben om zich erin te verdiepen. Directeur Hans de Kok: "De meeste autobezitters beseffen niet dat zij na een paar jaar oververzekerd raken en te veel premie betalen."

Uit eerder onderzoek van Pricewise en Motivaction onder geanonimiseerde kentekens bleek al dat bijna de helft van de autobezitters niet passend verzekerd is. Hans de Kok: "40% van alle Nederlanders is oververzekerd en onnodig duur uit."

11% van de ondervraagden die niet weet dat ze WA-verzekerd zijn, noemt in plaats daarvan aanvullende verzekeringen zoals een rechtsbijstand- of een schadeverzekering inzittenden. 13% van de ondervraagden weet zijn huidige verzekeraar niet te noemen. Geholpen zit het met de kennis over de dekkingen van de autoverzekeringen ruim voldoende. Ondervraagden kregen in het onderzoek eigenschappen voorgelegd die zij moesten toekennen aan de drie type verzekeringen (WA, WA+ en allrisk). Gemiddeld scoorden zij een 7,5.

De alarmklasse is essentieel bij het afsluiten van een WA+ of allrisk autoverzekering. Wie zijn auto goed beveiligt, krijgt bij verschillende verzekeraars premiekorting. Neem je meer anti-inbraakmaatregelen, dan kom je in een hogere alarmklasse. Bij bepaalde type auto's, vooral dure auto's die diefstalgevoelig zijn, is een hogere alarmklasse zelfs verplicht. Toch heeft maar liefst 87% van de ondervraagden geen idee welke alarmklasse hij heeft.

De Kok: "Autobezitters besteden geen aandacht aan hun autoverzekering. Zonde, want iedere maand wordt er geld van je bankrekening afgeschreven. Kun je over van een allrisk naar WA, dan bespaar je al snel een paar tientjes per maand. Checken of je nog goed zit, kan nooit kwaad."

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.