Ads Top

Aandelenmarkten lijden onder spanningen in het Midden-Oosten

Toenemende spanningen in het Midden-Oosten, met effecten op onder andere de olieprijs, hebben de afgelopen week geleid tot dalende koersen op de mondiale aandelenmarkten. Goede macrocijfers in Europa wogen daar onvoldoende tegenop, mede door een wat aangesterkte euro.

In de Verenigde Staten sloten de toonaangevende indices donderdag circa 2,5% lager dan vorige week vrijdag. In Europa bleven de dalingen in het algemeen iets beperkter. De belangrijkste oorzaak is de toegenomen spanning in het Midden-Oosten, waar het Soennitische Saoedi-Arabië bombardementen is begonnen op de Sjiitische Houthi rebellen in Jemen. De olieprijs is daardoor op donderdag met 5% gestegen ten opzichte van woensdag. Weliswaar is de olieproductie van Jemen zelf niet van groot belang (0,2% van de wereldproductie), maar het land ligt vlak bij de belangrijke Bab el Mandeb zeestraat nabij de Golf van Aden

De onzekerheid over het vervolg van het conflict werkt sterk door op de financiële markten, iets wat we in de eerste drie maanden van dit jaar tot dusverre niet gewend waren. Dat is ook het geval met de ontwikkelingen in Griekenland. Waar de aandelenmarkten dit jaar laconiek op de toegenomen spanningen reageerden, wordt nu met enige schrik gekeken naar iets wat toch wel erg sterk op een bankrun lijkt. In februari was het aantal teruggetrokken deposito's met EUR 7,3 miljard veel groter dan tijdens de crisis in 2012. Weliswaar hebben de Grieken en de eurozone beide groot belang bij het voorkomen van een crisis, maar met de bravoure die de nieuwe regering ten toon spreidt, zijn ongelukken niet uitgesloten.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.