Ads Top

Banken verdienen te veel aan hypotheken

De hypotheekrente is historisch laag, maar toch merken Nederlandse huizenbezitters daar weinig van. De Nederlandse banken maken namelijk sinds de crisis extra overwinsten op de hypotheken. Hoe kan het dat Nederlanders meer hypotheekrente betalen dan onze zuider- of oosterburen? En waarom kiezen we massaal voor een rentevaste periode van 10 jaar? Voor wie is zo'n rentevaste periode nuttig en wat bespaar je eigenlijk als je het risico van een variabele rente aandurft?

Het is een van de eerste keuzes die je maakt als je een hypotheek afsluit. Zet ik mijn rente vast, en zo ja: voor hoe lang? Nederlanders kiezen graag voor zekerheid: we kiezen massaal voor een vaste rente, liefst voor een periode van 10 jaar of langer.

Wat is dat nou eigenlijk; een rentevaste periode? Het houdt in dat je met je bank afspreekt dat je voor een periode van bijvoorbeeld 10 jaar dezelfde rente betaalt. Dat is overzichtelijk en kan voordelig zijn als de hypotheekrente stijgt. Jouw rentepercentage stijgt dan namelijk niet mee. Met een rentevaste periode betaal je meer rente dan met een variabele rente. 'Het scheelt ongeveer 1,6 procent', zegt Fons de Bilde, voorzitter van de Vereniging Onafhankelijke Financieel Planners (VOFP) in de reportage.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.