Ads Top

Grip op geld begint met overzicht

Hoe knopen we de eindjes aan elkaar? Het is soms lastig, maar grip op geldzaken begint met inzicht en overzicht. Gezinnen met één kostwinner met een modaal inkomen kunnen steeds moeilijker rondkomen. Het Nibud trekt hierover aan de bel, op basis van cijfers uit het net verschenen Nibud Budgethandboek 2015. Er zijn volgens het Nibud twee belangrijke redenen waarom het steeds moeilijker wordt om rond te komen: de afbouw van de overdraagbaarheid van de algemene heffingskorting (‘aanrechtsubsidie’) en de stijgende huren.
.
Over bijstandsgezinnen met twee of meer kinderen maakt het Nibud zich al langer zorgen. Zij kunnen net rondkomen, maar alleen als zij goed kunnen budgetteren, alle toeslagen aanvragen en geen extra uitgaven hebben, zoals schulden of zorgkosten. Kosten voor vakantie of sporten heeft het Nibud dan niet meegenomen.

Maar ook de traditionele kostwinnersgezinnen, waarbij één ouder werkt en een jaarinkomen heeft tot 35.000 euro, kunnen de eindjes net aan elkaar knopen. In de voorbeeldberekening gaat het Nibud uit van een maximale huur van 528 euro per maand, het gemiddelde voor deze inkomensgroep volgens het CBS. Maar als ze in een duurdere huurwoning wonen, een auto hebben, met het gezin op vakantie willen of de kinderen willen laten sporten, komen ze maandelijks al snel honderden euro’s te kort. Dat betekent dat ze zullen moeten bezuinigen op voeding, inventaris en onderhoud van de woning of de tuin.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.