Ads Top

Nederland wil toetreden tot de Asian Infrastructure Investment Bank

Nederland wil toetreden tot de Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB). Dat heeft minister-president Rutte op zaterdag 28 maart bekend gemaakt na zijn ontmoeting met president Xi Jinping van China tijdens het Boao-forum op het Chinese eiland Hainan. Als zogeheten 'prospective founding member' neemt Nederland komende maanden deel aan de onderhandelingen over de vormgeving van de AIIB. De onderhandelingen over de 'articles of agreement' worden naar verwachting in juni van dit jaar afgerond.

In de AIIB werken diverse Aziatische landen en enkele landen buiten deze regio samen aan investeringen in de infrastructuur. Er is momenteel een groot tekort aan financiering voor infrastructuur in Azie. Een investeringsbank als de AIIB kan tegemoet komen aan deze vraag. Rutte: 'De AIIB is goed voor Azie, en dat is goed voor Nederland. Nederland verdient 30 procent van zijn inkomen in het buitenland. We verdienen banen met export en buitenlandse investeringen. Dus juist ook in deze regio, in dit land, moeten we sterk vertegenwoordigd zijn.'

Nederlandse bedrijven kunnen profiteren van infrastructurele opdrachten die de AIIB financiert. 'De afgelopen dagen heb ik in China opnieuw gemerkt hoe kansrijk de samenwerking tussen Nederland en China is. Al meer dan duizend Nederlandse bedrijven zijn actief in China. In de hele Aziatische regio liggen kansen voor Nederlandse bedrijven. Onze handelsmissie in China onderstreept opnieuw hoe lonend het is om te investeren in een duurzame relatie.'

Minister Dijsselbloem van Financiën heeft, mede namens minister Koenders van Buitenlandse Zaken en minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, de Tweede Kamer vandaag geinformeerd over de intentie van Nederland om als prospective founding member toe te treden tot de AIIB. In zijn brief aan de Tweede Kamer gaat minister Dijsselbloem in op het belang dat de AIIB een Internationale Financiele Instelling van hoge kwaliteit en effectiviteit wordt. Nederland zet zich daartoe tijdens de onderhandelingen over de articles of agreement in voor het naleven van internationale standaarden voor Internationale Financiele Instellingen, een goede governancestructuur, inachtneming van de schuldhoudbaarheid van een land in het leenbeleid, en de complementariteit van het stelsel van Internationaal Financiele Instellingen in Azie waarmee de AIIB samenwerkt.

Op het moment dat de onderhandelingen zijn afgerond, wordt besloten of Nederland definitief toetreedt tot de nieuwe investeringsbank.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.