Ads Top

AFM evalueert consumentenbescherming door Centrale Bank van Ierland

De Centrale Bank van Ierland (de Centrale Bank) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) hebben beide als doel door middel van effectief toezicht bij te dragen aan de bescherming van consumenten op de financiële markten. Ze vinden het daarbij belangrijk om van elkaar te leren, vooral omdat de financiële markten en het toezicht daarop internationaal opereren. Daarom hebben ze besloten hun expertise te delen en hun toezichtstrategieën te evalueren.

De AFM heeft eerst de taak van de Centrale Bank ten aanzien van consumentenbescherming beoordeeld en de resultaten daarvan dinsdag 24 maart gepubliceerd. De Centrale Bank zal op haar beurt later dit jaar het toezicht van de AFM ten aanzien van consumentenbescherming onder de loep nemen. Deelname aan deze wederzijdse evaluatie biedt de AFM de kans om de best practices van de Ierse toezichthouder, waar mogelijk, op haar eigen toezicht te gaan toepassen.

Als referentiepunt voor de evaluatie gebruiken de Centrale Bank en de AFM de Kernprincipes voor Financiële Consumentenbescherming van de G20/OECD. Deze principes zijn ontwikkeld door de Task Force on Financial Consumer Protection van de OECD, onder voorzitterschap van Theodor Kockelkoren, bestuurslid van de AFM.

Kockelkoren: “Gezien het feit dat het mandaat van de Centrale Bank voor consumentbescherming relatief nieuw is, zijn wij zeer onder de indruk van hoeveel er is bereikt binnen een relatief kort tijdsbestek. Het verheugt mij ook dat deze evaluatie op zichzelf al zijn waarde als een wederzijdse leerervaring bewijst. Het is duidelijk een manier om voort te bouwen op en een praktische invulling te geven aan de recent ontwikkelde internationale OECD standaarden voor financiële consumenten-bescherming. Ik zie uit naar de samenwerking met onze Ierse collega’s tijdens de wederkerige evaluatie.”

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.