Ads Top

Nederlanders hebben meer buffer nodig

Goede tijden, slechte tijden. Nederlandse huishoudens merken de pieken en dalen van de economie sterker dan consumenten in de omringende landen.

Het vermogen van Nederlandse consumenten zit voor een groot deel vast in huizen en pensioenen. In vergelijking met onze buurlanden zijn de vrij beschikbare spaartegoeden niet erg hoog, stelt het CPB in een analyse over de Nederlandse consumptie. Gevolg is dat huishoudens de hand stevig op de knip houden als het economisch tegenzit. In betere tijden geven ze juist makkelijker geld uit. Die grote pieken en dalen in de bestedingen zorgen voor minder welvaart.

Met gericht beleid kan de overheid die grote schommelingen volgens het CPB verminderen. Zo zijn de prijzen van huizen gevoelig voor schokken op de woningmarkt. Volgens het CPB zou het goed zijn als mensen in de koopsector meer alternatieven op de huurmarkt zouden hebben. Ook zouden de mogelijkheden voor nieuwbouw groter moeten zijn. Daarnaast wijst het CPB op de mogelijkheid van een flexibele pensioeninleg.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.