Ads Top

TNO, Rabobank en ABN AMRO werken aan privacyvriendelijke data-analyse


Voor het opsporen van financiële criminaliteit is het delen en analyseren van data essentieel. Hoe meer relevante informatie we kunnen analyseren, hoe beter onze crime-analisten kunnen speuren. Door innovatief werken kunnen deze twee belangrijke doelen samenkomen. TNO test dit nu samen met Rabobank en ABN AMRO. Een nieuwe techniek met ‘nepdata’ geeft hoopvolle eerste resultaten.

De eerste resultaten van het project zien er goed uit. Er is een synthetische dataset gemaakt. Dat is data die er uitziet als echte data, maar geen echte klantgegevens bevat. In deze dataset staan nepklanten die betalingen doen tussen verschillende banken. De klanten in deze dataset hebben ook een risicoscore. Klanten die bijvoorbeeld salaris en hypotheek op hun rekening krijgen hebben meestal een lagere risicoscore dan klanten die bijvoorbeeld veel cash op hun rekening gestort krijgen.

In totaal gaat er wereldwijd zo’n 2.400 miljard euro per jaar om in criminele transacties, schatten deskundigen. Vaak worden winsten uit drugshandel en andere criminele activiteiten witgewassen. Maar ook tal van andere verboden activiteiten zoals terrorisme, mensenhandel en illegale dierenhandel worden met crimineel geld gefinancierd.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.