Ads Top

Strijd tegen witwassen: ‘Veel stappen gezet maar we zijn er nog niet’

Het bericht over de schikking in het onderzoek bij ABN AMRO naar anti- witwasprocessen komt volgens NVB voorzitter Chris Buijink hard aan: ‘We hebben als sector in de afgelopen jaren vele stappen gezet om misbruik van onze systemen door criminelen te voorkomen maar de tekortkomingen bij ABN AMRO leren dat we er nog niet zijn.’

Banken blijven volgens Buijink onvoorwaardelijk gecommitteerd aan de ingeslagen weg van publiek-private samenwerking om het witwassen van crimineel geld te bestrijden. In dat kader is de nationale aanpak witwassen van ministers Hoekstra en Grapperhaus belangrijk om er voor te zorgen dat banken straks hun poortwachtersfunctie nog beter kunnen vervullen.

Naast de inzet op samenwerking hebben banken de afgelopen jaren ook zelf fors geïnvesteerd in versterking van hun poortwachtersrol en daarvoor vele duizenden mensen in dienst genomen. Ook hebben zij met TMNL het initiatief genomen voor gezamenlijke transactiemonitoring om criminele geldstromen en netwerken nog scherper in kaart te brengen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.