Ads Top

Banken rapporteren sterke stijging telefoonspoofing

De totale schade als gevolg van phishing en telefoonnummer spoofing in het betalingsverkeer in 2020, bedraagt 39,5 miljoen euro, waarvan 12,8 miljoen phishing en 26,7 miljoen nummerspoofing.
In 2019 was de schade door alleen phishing 7,9 miljoen; spoofing van banktelefoonnummer, ook wel bankhelpdeskfraude genoemd, kwam toen nauwelijks voor.

Banken besloten eind vorig jaar om de schade door telefoonnummer spoofing uit coulance ook te vergoeden, omdat bij nummerspoofing misbruik wordt gemaakt van het vertrouwen van klanten in hun bank.

Deze zorgwekkend sterke stijging van de totale schade door fraude en oplichting onderstreept de noodzaak om samen met overheid en andere partijen snel tot een integrale aanpak te komen om deze vormen van criminaliteit te bestrijden, zegt de Nederlandse Vereniging van Banken.

Zo vinden banken het wenselijk dat het voor politie, banken, en de telecomsector makkelijker wordt om informatie over daders met elkaar uit te wisselen.

De valse berichten en valse websites van fraudeurs zijn volgens de banken beter, slimmer en overtuigender geworden, zonder bijvoorbeeld taal- en opmaakfouten. Met een schat aan persoonsgegevens die de fraudeurs onder andere van datalekken, Facebook, Marktplaats, Instagram, LinkedIn en andere social media halen, kunnen ze gedupeerden zeer overtuigend bedriegen.

De schade door misbruik van gestolen of verloren betaalpassen bedroeg vorig jaar 5,8 miljoen en de schade door fraude met creditkaarten bij online betalingen bedroeg 3,8 miljoen. Nagenoeg al deze schade wordt door de banken vergoed, tenzij de klant zelf 'grof nalatig' is.

 
 
 
 
 
 

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.