Ads Top

AFM deelt bevindingen en verwachtingen rondom handelsalgoritmes

Ruim driekwart van de transacties op Euronext Amsterdam gaat via handelsalgoritmes. Handelsalgoritmes spelen daarmee een steeds belangrijkere rol op de kapitaalmarkten.

In het rapport ‘Algorithmic trading – governance and controls’ deelt de AFM haar bevindingen van het onderzoek naar de beheersing van deze handelsalgoritmes.

Handelsalgoritmes spelen steeds belangrijkere rol bij transacties op kapitaalmarkten
Onbeheerste handelsalgoritmes zijn een gevaar voor de stabiliteit van de kapitaalmarkten. Dit is volgens de toezichthouder een reden te meer om aandacht te besteden aan goede beheersing en controle door de beleggingsondernemingen die aan algoritmische handel doen.

De AFM constateert vooruitgang bij handelspartijen en platformen in de naleving van de wetgeving. De toezichthouder ziet echter ook verbeterpunten en heeft daarvoor handvatten opgesteld.

De AFM wil bijvoorbeeld dat handelspartijen en platformen die gebruikmaken van algoritmische handel in hun IT-strategie, maatregelen opnemen tegen cyberaanvallen.

Ook moeten zij de algoritmes voor ingebruikname testen op mogelijke marktverstoring. Daarbij wil de AFM dat handelsplatformen alle handelsalgoritmes gecertificeerd hebben voordat beleggingsondernemingen op hun platform mogen handelen.

Tenslotte wil de AFM ook dat beleggingsondernemingen die aan algoritmische handel doen ieder jaar een gedegen zelfbeoordeling uitvoeren om te bepalen of ze voldoen aan de wetgeving en daar waar nodig aanpassen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.