Ads Top

Helft van de Nederlanders ziet digitale euro zitten


Ruwweg de helft van het Nederlandse publiek zou een betaalrekening voor digitale euro’s willen openen bij de centrale bank, zo blijkt uit DNB-onderzoek onder een representatieve groep burgers. Maar dan moet het wel goed presteren op het vlak van privacybescherming en veiligheid.

De digitale euro is een elektronische vorm van centralebankgeld die voor alle burgers en bedrijven toegankelijk is – vergelijkbaar met bankbiljetten, maar dan in digitale vorm.

De ECB verkent samen met de nationale centrale banken in het eurogebied de mogelijkheid om naast eurobiljetten en –munten ook een digitale euro uit te geven.

Ongeveer de helft van de Nederlanders zou een betaalrekening voor digitale euro’s willen openen. Hieronder zijn relatief veel mannen, mensen tot 35 jaar, hoogopgeleiden en stedelingen. Hoe meer belang mensen hechten aan privacy en veiligheid, hoe groter hun bereidheid om zo’n rekening te willen openen.

Bijna de helft van de Nederlanders is bekend met de term digitaal centralebankgeld, waartoe digitale euro’s behoren, al geven de meesten wel aan niet precies te weten wat hiermee wordt bedoeld.

DNB zal de komende tijd met regelmaat onderzoek naar de digitale euro blijven doen. Zij sluit daarbij aan op de fasering van het gezamenlijke digitale euro project van de ECB en alle nationale centrale banken in het Eurosysteem. In dat samenwerkingsverband wordt medio 2021 besloten over verder onderzoek naar de vereisten en vormgeving van een digitale euro.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.