Ads Top

Consumenten kunnen duizenden euro’s minder lenen

Consumenten kunnen vanaf deze maand gemiddeld 11.000 euro minder lenen dan in 2020, blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

De website onderzocht wat de invloed is van de nieuwe rekenregels die kredietverstrekkers sinds 1 april 2021 gebruiken voor het berekenen van het maximale leenbedrag.

Geld.nl berekende voor zestien scenario’s hoeveel zij met de nieuwe leenregels kunnen lenen. Hieruit blijkt dat bijna iedereen minder kan lenen ten opzichte van 2020. Een stel met kinderen met een inkomen van 4.000 euro per maand en een hypotheek van 1.100 euro per maand, kan bijvoorbeeld ruim 21.000 euro minder lenen dan in 2020 door de nieuwe regels. Als ze ook nog een auto hebben, loopt het zelfs op dat 25.000 euro minder dan vorig jaar.

Huiseigenaren en mensen met een auto leveren dus flink in aangaande wat ze maximaal kunnen lenen. Alleen alleenstaanden met kinderen en stellen zonder kinderen gaan er iets op vooruit. Ze moeten dan wel in een huurhuis wonen en geen auto hebben.

Kredietverstrekkers kijken kritischer naar je vaste lasten. Zo worden de kosten die je betaalt voor kinderopvang afgetrokken van het bedrag dat je maandelijks maximaal kunt besteden aan een lening. Ook worden de kosten voor een auto en onderhoud van de woning (als je een eigen woning hebt) meegenomen in de berekening. Dit zorgt ervoor dat je dus minder kunt lenen als je een eigen auto en/of eigen woning hebt.
 

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.