Ads Top

OZB volgend jaar gemiddeld 1,3 procent omhoog


De onroerendezaakbelasting (ozb) die gemeenten opleggen aan huiseigenaren stijgt volgend jaar met gemiddeld 1,3 procent. Hiermee blijven gemeenten voor het eerst in vijf jaar onder het afgesproken maximum van 1,97 procent.

Toch stijgt deze belasting op de eigen woning in 32 gemeenten met meer dan 2 procent, terwijl die in 29 van de onderzochte 109 gemeenten daalt.

Dit blijkt uit de jaarlijkse steekproef van Vereniging Eigen Huis naar de ontwikkeling van de gemeentelijke woonlasten in 109 van de 390 gemeenten.

Nijmegen zet het beleid voort om de kosten van het ophalen en verwerken van huisafval op te nemen in een hogere ozb, die wel door huiseigenaren maar niet door huurders wordt betaald. Hierdoor halveert de algemene afvalstoffenheffing. De afvalstoffenheffing bedraagt volgend jaar gemiddeld Euro 239. In de gemeente Bronckhorst stijgt deze heffing met 19 procent van 262 naar 311euro  voor een gezinshuishouden.

Zoals ieder jaar laat het onderzoek weer flinke uitschieters zien. Zo betaalt een huiseigenaar in Nijmegen volgend jaar gemiddeld Euro 510 aan ozb. Dat is maar liefst vier keer zo veel als in de gemeente Den Haag, waar de ozb gemiddeld Euro 127 bedraagt.

Grootste stijger in de steekproef is de toch al dure gemeente Haren (Gr), waar de gemiddelde ozb-aanslag volgend jaar met 12 procent  omhoog gaat van 378 naar 423 eueo. Ommen verhoogt de ozb met 11% van 227 naar 252 euro en Apeldoorn met bijna 8 procent van 295 naar 319 euro.

Grootste dalers zijn de gemeenten Rijswijk en Mierlo met 7 procent. Landelijk gezien betalen huiseigenaren in Nederland volgend jaar gemiddeld 276 euro aan ozb. Dit jaar was dat 273 euro.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.