Ads Top

Zorgpremies laat bekend

Met nog maar een krappe week totdat alle premies voor de zorgverzekering 2017 bekend moeten zijn, hebben maar drie zorgverzekeraars hun premie voor het nieuwe jaar bekendgemaakt. “Veel zorgverzekeraars wachten tot het laatste moment, om zo hun concurrenten zo min mogelijk kans te geven in te spelen op hun premie. Maar de consument heeft hierdoor pas heel laat een beeld van wat hij volgend jaar kan verwachten”, zegt Amanda Bulthuis van de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

DSW is elk jaar de eerste met het bekendmaken van de zorgpremie voor het nieuwe jaar. Zij doen dit traditioneel op de dinsdag na Prinsjesdag. Daarna blijft het heel lang stil. Ook dit jaar is dit weer zo. Pas op 8 november doorbrak de grote verzekeraar CZ voorzichtig de stilte en maakte haar premies bekend. Inmiddels heeft ook Stad Holland, partner van DSW, haar premie voor 2017 bekendgemaakt. De premies voor de basisverzekeringen van deze verzekeraars stijgen met 7 tot 10 procent.

Het berekenen van de premie start voor de meeste zorgverzekeraars op Prinsjesdag, zodra de rekenpremie en de inhoud van de basisverzekering voor het nieuwe jaar bekend zijn. “Alle verzekeraars zijn hier meestal wel ruim voor de deadline mee klaar. Maar het moment van bekendmaken is ook een tactisch spel”, licht een woordvoerder van CZ toe.

CZ heeft er dit jaar voor gekozen om eerder te zijn dan voorgaande jaren. “Wij willen graag het verhaal achter onze premie goed overbrengen en dat kan het beste als de rest van de markt nog stil is”, aldus de woordvoerder.

CZ verhoogde de premies voor haar basisverzekeringen met 7,5%. De meest gekozen verzekering, de Zorg-op-maatpolis, kost in 2017 per maand 112,85 euro. In 2016 was dit nog 104,94 euro. CZ verwacht echter dat ze in 2017 per verzekerde 125,20 per maand aan zorgkosten kwijt is. De premie ligt lager dan de verwachte kosten, maar het verschil vangt CZ op door een deel van haar reserves in te zetten. “We zetten wel minder reserves in dan vorig jaar, omdat we ook een stabiel prijsbeleid willen voeren. Als we nu veel reserves zouden inzetten voor een lage premie, zou dit volgend jaar weer gecompenseerd moeten worden door een fors hogere premie”, zegt de woordvoerder.

De grote verzekeraars Zilveren Kruis, Menzis en VGZ hebben hun premies nog niet bekendgemaakt. Een woordvoerder van Zilveren Kruis zegt hierover: “96% van de premie wordt bepaald door de zorgkosten. Omdat we zo veel mogelijk inzicht willen hebben in de kosten van 2016 en de contractering voor 2017 nog niet is afgerond, is de premieberekening nog niet klaar.”

Alle zorgverzekeraars hebben tot 19 november 2016 de tijd om hun zorgpremies voor 2017 bekend te maken. Volgend jaar moeten de premies voor 2018 al een week eerder bekend zijn.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.