Ads Top

Banken vragen staatssecretaris om verduidelijking FATCA

Banken hebben staatssecretaris Wiebes van Financiën gevraagd te zorgen voor verduidelijking van de eisen in het kader van FATCA. FATCA is een Amerikaanse belastingwet die betrekking heeft op ‘US-persons’ waar ook ter wereld en die is vertaald in de Nederlandse wetgeving.

Banken voorzien grote problemen als klanten die US-person zijn voor FATCA géén “Tax Identification Number” (TIN) aan de bank verstrekken.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft in een brief aan staatssecretaris Wiebes aangegeven dat banken veelal geen TIN van de klanten ontvangen waarvan zij vastgesteld hebben dat deze een te rapporteren (FATCA-)rekening bij de bank hebben. Als gevolg van de Nederlandse belastingwet, waardoor de FATCA-regels in Nederland zijn geïmplementeerd, moeten de banken de FATCA-gegevens over 2017 altijd  met een TIN van de klant aan de Nederlandse Belastingdienst doorgeven. Omdat banken deze heel vaak niet ontvangen, kan de bank niet aan alle rapportagevereisten voldoen.

Banken vrezen dat de IRS hierdoor uiteindelijk zeer zware sancties zal opleggen. Dit terwijl wel alle overige gegevens worden verstrekt, alleen de TIN niet. In een brief van staatssecretaris Wiebes aan zijn Amerikaanse ambtsgenoot die gisteren naar de Tweede Kamer is gestuurd, vraagt hij om een gesprek met als doel een praktische oplossing te vinden. De brief is – naast een andere brief van de staatssecretaris aan zijn ambtgenoot Jack Lew – bijlage bij de beantwoording van vragen van de Tweede Kamer over FATCA. De brieven gaan in op de problematiek van ‘accidental Americans’ en de ‘implementatie van FATCA’. Bij de laatste brief wordt verwezen naar de brief van de NVB aan de staatssecretaris.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.