Ads Top

'Nieuwe kredietaanbieders goed voor financiële stabiliteit'

Het is gunstig voor de financiële stabiliteit dat nieuwe partijen zoals verzekeraars en pensioenfondsen zich melden op de hypotheekmarkten. Ze dragen bij aan een evenwichtiger financiering van langlopende kredieten met premiegelden voor de lange termijn, en brengen meer diversiteit en concurrentie in het kredietaanbod.

Deze verschuivingen brengen tegelijkertijd nieuwe risico’s met zich mee, die volgens het vandaag gepubliceerde DNB-rapport ‘Kredietmarkten in beweging’ extra aandacht kunnen vereisen van toezichthouders en beleidsmakers.

Daarnaast gaat DNB volgend jaar onderzoek doen naar de mogelijkheden om de risico’s van klimaatverandering voor de financiële sector te testen. Behalve naar verschillende toekomstscenario’s wordt ook gekeken naar het in kaart brengen van de risico’s van klimaatverandering voor vooral de verzekeringssector.

In het rapport ‘Kredietmarkten in beweging’ laat DNB zien dat verzekeraars en pensioenfondsen hun aandeel in de Nederlandse hypotheekmarkt sinds begin 2010 hebben verdubbeld. Als ook de bankdochters van verzekeraars worden meegeteld, financieren zij nu 28% van het nieuwe hypothecaire krediet terwijl de groei van de hypotheekportefeuille van banken stagneerde.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.