Ads Top

Nederlander spaart vooral voor noodgevallen

Ruim vier op de tien Nederlanders spaart zonder precies te weten waarvoor. De belangrijkste reden voor hen om te sparen, is om genoeg geld beschikbaar te hebben in geval van nood. Dat blijkt uit het spaaronderzoek van ABN AMRO onder meer dan 2000 Nederlanders. Bijna 16 procent noemt als voornaamste reden om geld opzij te zetten, dat men later wil investeren in de eigen woning en het huishouden. Ook sparen Nederlanders met een spaarrekening voor vakanties (8 procent), om de hypotheek af te lossen (5 procent) en als aanvulling op het pensioen.

Nederlanders die de afgelopen twaalf maanden hun spaargeld aanspraken, gebruikten dit geld vaak voor aflossing op hun hypotheek (43 procent). Circa 28 procent verwacht de komende twaalf maanden spaargeld te gebruiken voor het aflossen op de hypotheek. Daarnaast denkt 22 procent het komende jaar een grote aankoop te doen met spaargeld. Van de respondenten die van plan zijn om binnenkort (een deel van het) spaargeld te gebruiken, doet 1 op de 5 dit om mee te beleggen.

Frans Woelders, algemeen directeur Retail Banking ABN AMRO: “Zoals het Nibud begin november concludeerde, is het van belang om te sparen voor een buffer. Maar sparen levert op dit moment weinig rente op. Voor miljoenen Nederlanders met voldoende buffer zijn er daarom andere manieren om meer rendement uit hun spaargeld te halen dan ze misschien denken. Ze kunnen bijvoorbeeld extra aflossen op hun hypotheek. De hypotheekrente staat historisch laag, maar is nog steeds enkele procenten hoger dan de spaarrente. Het loont daarom in veel gevallen om extra af te lossen op de hypotheek. Ook kunnen ouders geld schenken aan kinderen, om hen bijvoorbeeld te helpen in de studiekosten of bij het kopen van het eerste huis. Of spaarders zouden kunnen overwegen om een deel van hun geld te beleggen, mits dat past bij hun situatie. Hoe dan ook, Nederlanders doen er denk ik verstandig aan om in elk geval na te denken over alternatieven voor sparen.”

Vrijwel alle Nederlanders hebben een spaarrekening (94 procent). Gemiddeld is het aantal spaarrekeningen twee per persoon. Zo’n 56 procent van de Nederlanders maakt maandelijks geld over naar een spaarrekening en 34 procent spaart alleen als er geld over is. Voor Nederlanders die niet sparen is het gebrek aan financiële middelen daarvoor de voornaamste reden (56 procent). 27 procent noemt de lage spaarrente.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.