Ads Top

ING zelf ook kritisch over Dakota Access pijplijn

ING is zich naar eigen zeggen bewust van het protest tegen de aanleg van de Dakota Access-pijplijn in de Amerikaanse staat Noord-Dakota. ING is een van de 17 banken die dit project financieren.

De geplande route van de pijplijn zou komen te lopen onder de rivier de Missouri, de voornaamste drinkwaterbron voor de Standing Rock Sioux-stam, een stam van ongeveer 10.000 mensen met een reservaat dat grenst aan het traject van de pijplijn in het centrale deel van Noord- en Zuid-Dakota.

Demonstranten zeggen dat dit de drinkwatervoorziening in het reservaat in gevaar zal brengen en een bedreiging vormt voor heilige plaatsen. ING screent alle projecten die de bank financiert of zij voldoen aan wet- en regelgeving, en ons sociaal- en milieurisicobeleid. Dit heeft ING ook in dit geval gedaan.

Onlangs is echter gebleken dat de Standing Rock Sioux-stam het niet eens is met de procedures die zijn gevolgd bij het verlenen van vergunningen en toestemming. Volgens de Amerikaanse wet hebben indianen een bijzondere status en moeten zij worden geraadpleegd als hun belangen op het spel staan.
De Standing Rock Sioux stam is van mening dat hun rechten zijn geschonden tijdens deze procedure. Er is een rechtszaak aangespannen om te beoordelen of er al dan niet voldoende dialoog is gevoerd met de stam. In afwachting hiervan en verder onderzoek, heeft de Amerikaanse overheid verzocht om de aanleg van de pijplijn naast het reservaat vrijwillig stil te leggen.

ING is in gesprek met de klant en heeft zijn zorgen geuit. Samen met de andere financiers van de pijplijn, heeft ING opdracht gegeven tot aanvullend onderzoek door een onafhankelijke adviseur. ING probeert op alle mogelijke manieren invloed uit te oefenen om het proces tot een bevredigend resultaat voor alle betrokken partijen te brengen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.