Ads Top

Gecontroleerd door de bank

Wie door de bank wordt ondervraagd naar aanleiding van een 'ongebruikelijke' transactie, ervaart vaak onduidelijkheid en erger. Dit blijkt uit onderzoek via het Radar Testpanel onder ruim 22.000 mensen.

Banken zijn volgens de wet ‘Wwft’ verplicht om witwassen en financiering van terrorisme tegen te gaan. Daarom controleren ze alle transacties. In sommige gevallen nemen banken contact op om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van fraude.

Vaak is het overmaken van een groot bedrag, meer dan 10.000 euro, de aanleiding voor een bank om je op de risicolijst te plaatsen.

Naar verhouding van het aantal klanten, zien we dat vooral de grootste banken (ING, Rabobank en ABN AMRO) veel rekeninghouders (rond de 5 procent) nabellen om ze te controleren op witwassen.

Driekwart geeft aan dat het niet duidelijk is wat er gebeurt met de informatie die zij aanleveren, bijvoorbeeld wie er toegang toe heeft.

In de meeste gevallen (76%) heeft de bank dan ook (nog) geen actie ondernomen naar aanleiding van de controle. Bij 7 procent werd de rekening geblokkeerd, bij 3 procent werd de rekening opgeheven.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.