Ads Top

FIOD haalt grote cryptovaluta mixer uit de lucht

De FIOD en het Openbaar Ministerie hebben op 27 november een van de grootste, op dit moment actieve mixingdiensten voor cryptovaluta offline gehaald. Het gaat hierbij om Sinbad.io. De servers van Sinbad.io zijn in beslag genomen in Nederland en Finland.

Met deze actie wordt volgens de FIOD een grote slag toegebracht aan de mogelijkheden tot het verhullen van criminele geldstromen door het mixen van cryptovaluta zoals Bitcoin.

Een cryptovaluta mixingdienst is niet per definitie illegaal. Het is een online dienst die het mogelijk maakt de herkomst en bestemming van cryptovaluta te verhullen. Met deze dienst worden cryptovaluta tegen betaling van een vergoeding gemixt met de cryptovaluta van andere gebruikers. Omdat cryptovalutatransacties worden bijgehouden in een openbaar register (blockchain), is zonder gebruik te maken van een mixer de herkomst van de cryptovaluta aan de hand van de blockchain te traceren.

Om deze reden kiezen sommige gebruikers, waaronder criminelen, ervoor om een mixer in te zetten om de herkomst van hun cryptovaluta te verhullen. Het mixen van crimineel vermogen en verbergen van de herkomst van criminele gelden is strafbaar. Bij Sinbad.io is vastgesteld dat meer dan 50 procent van alle gemixte cryptovaluta een criminele herkomst heeft. Sinbad heeft geen maatregelen getroffen voor het implementeren en handhaven van een Know Your Customer (KYC) of Know Your Transaction (KYT) beleid.

De cryptovaluta mixingdienst Sinbad.io wordt verdacht van het op grote schaal faciliteren van het verhullen van de herkomst en bestemming van uit misdrijven afkomstige cryptovaluta. Er wordt geschat dat de mixer in een jaar tijd minstens 178 miljoen dollar aan cryptovaluta heeft wit gewassen. Dit geld is afkomstig uit misdrijven, zoals cryptovaluta diefstallen (zogenaamde ‘hacks’), gepleegd door bijvoorbeeld de Noord-Koreaanse hackergroep Lazarus.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.