Ads Top

Ruim 4 op 10 Nederlanders bang de gestegen zorgpremie niet te kunnen betalen

 
Afgelopen maandag zijn alle zorgpremies voor 2024 bekendgemaakt. Alleen de basisverzekering stijgt al gemiddeld tot ruim 147 euro per maand en daar komen de gestegen kosten van de aanvullende verzekeringen nog bij.

Maar liefst 42 procent van de Nederlanders is bang de zorgverzekering niet langer te kunnen betalen. Dit blijkt uit representatief onderzoek van vergelijkingssite Independer uitgevoerd door Q&A Insight. Slechts 28 procent van deze groep geeft aan te weten waar ze terecht kunnen als ze geen geld meer hebben om de premie te kunnen betalen.  

In 2015 was je gemiddeld nog ‘maar’ 99 euro kwijt aan een basisverzekering. Daarna is de maandpremie dus flink gestegen, legt Independer zorgexpert Mirjam Prins uit. Voor 2023 was dat een gemiddelde toename van 10 euro per maand en voor 2024 wordt dat 9 euro. Dan heb je het in twee jaar tijd dus over een gemiddelde toename van 228 euro per persoon per jaar. Dit zorgt ervoor dat ruim 4 op de 10 Nederlanders bang zijn deze gestegen kosten niet meer te kunnen betalen. Maar liefst 91 % van deze groep geeft aan dat hun geldzorgen door de flink gestegen inflatie zijn toegenomen. Opvallend is dat jongeren zich fors meer geldzorgen maken dan ouderen.

Als volwassen ga je dus gemiddeld bijna 150 euro per maand betalen voor de basisverzekering. De kosten voor een aanvullende verzekering voor bijvoorbeeld tandzorg of fysiotherapie komen daar dus nog bij. Kinderen onder de 18 jaar zijn gratis meeverzekerd en ook de tandzorg hoort daarbij. Maar als je kind een beugel moet of naar een orthodontist dan valt dat weer onder de aanvullende verzekeringen van de ouder.

Ook zijn niet alle basisverzekeringen hetzelfde en vertaalt zich dat ook in de prijs. Het verschil in prijs tussen de goedkoopste en duurste basisverzekering is maar liefst 468 euro per jaar. De a.s.r. Basisverzekering Restitutie is de duurste verzekering, daarvoor ga je €170,95 per maand betalen. Deze polis wordt in 2024, €173,40 per jaar duurder. FBTO Basis is de goedkoopste verzekering, die gaat €131,95 kosten en stijgt ‘maar’ met €5,00 per maand. Hierbij gaat het om een zogeheten naturapolis. In Nederland kun je als basisverzekering kiezen uit een naturapolis, restitutiepolis of combinatiepolis. Deze hebben andere voorwaarden over welke behandelingen bij niet gecontracteerde zorginstellingen volledig worden vergoed.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.