Ads Top

Forse winsten, maar niet voor de spaarder

Hoewel de grote banken in het derde kwartaal van 2023 opnieuw hoge winsten boekten, merken spaarders hier weinig van. Dat constateert de financiële vergelijkingssite Geld.nl.

ING en ABN AMRO rapporteerden de afgelopen dagen opnieuw hoge winsten. Toch blijft de gemiddelde spaarrente op een spaarrekening bij ING, ABN AMRO of Rabobank hangen op maximaal 1,5 tot 1,7 procent. Ondertussen staat de rente bij de Europese Centrale Bank op 4 procent en kun je als Nederlandse spaarder bij buitenlandse banken meer dan 3 procent rente krijgen.

De lage spaarrentes bij grote bank zijn extra zuur, omdat we ondertussen elk kwartaal opnieuw horen dat banken flinke winsten maken. Terwijl juist die lage spaarrente, in combinatie met de hoge hypotheekrentes die banken ontvangen, zorgen voor de winsten.

Dat de grote banken zulke lage spaarrentes hanteren, komt volgens Amanda Bulthuis van vergelijker Geld.in vooral doordat de concurrentie op de Nederlandse spaarmarkt niet goed werkt. De meeste Nederlanders blijven sparen bij de drie grote banken en storten er nog elke maand geld bij. De banken krijgen het geld dus toch wel, waarom zouden ze dan een hogere rente bieden?” De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat dan ook onderzoek doen naar de concurrentie op de spaarmarkt.

De banken zelf geven aan dat ze nog veel hypotheken en leningen hebben uitstaan die de afgelopen jaren zijn afgesloten tegen relatief lage rentes. Hierop hebben de banken dus minder rente-inkomsten. De huidige, hogere hypotheek- en leenrentes gelden alleen voor nieuw verstrekte leningen. Daar staat tegenover dat als banken de spaarrente verhogen, deze in één keer voor alle klanten geldt.

De Nederlandse spaarders spelen volgens Bulthuis zelf ook een rol bij het in stand houden van de lage spaarrentes. Spaarders stappen nauwelijks over en blijven veel geld sparen bij de grote banken. Ze mopperen wel, maar bewegen niet. Als meer mensen een deel van hun spaargeld zouden onderbrengen bij banken met een hogere rente, vergroot dit de druk op de grote banken om de spaarrente verder te verhogen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.