Ads Top

53 procent wil overstappen van zorgverzekering

Uit onderzoek van prijsvergelijker Pricewise blijkt dat 53 procent van de Nederlanders in de leeftijdscategorie 18 t/m 39 jaar de intentie heeft om over te stappen van zorgverzekering. In de leeftijdscategorie van 40 jaar en ouder heeft iets meer dan 33 procent van de Nederlanders deze intentie. Echter blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) dat gemiddeld 8 procent daadwerkelijk overstapt.  

Gijk overstappen gebeurt niet. Dat is mogelijk te verklaren doordat mensen boven de 40 jaar nauwelijks overstappen. Dit komt vaak door de verwachte of onverwachte zorg die zij (denken) nodig hebben. Ook geeft 14 procent van de mensen die niet overstapten van zorgverzekering in het onderzoek van de ACM aan dat overstappen te veel tijd/moeite kost en 10 procent vindt het ingewikkeld om over te stappen.   
 
In het overstapseizoen van november 2022 tot februari 2023 wisselden 1,5 miljoen verzekerden van zorgverzekeraar. Dat is 8,2 procent van alle verzekerden. Daarmee lag het overstappercentage opvallend hoger dan in de voorafgaande jaren. Tussen 2013 en 2022 schommelde het overstappercentage tussen 6 en 7 procent.
 
Ook het verschil in premie is ook dit jaar weer erg groot. Tussen de duurste en de goedkoopste basisverzekering zit in 2024 ruim 400 euro verschil in de jaarkosten. Bovendien zijn de premies van 2023 gemiddeld bijna 7 procent gestegen. Dit betekent dat je gemiddeld 144 euro meer per jaar betaalt. De korting op vrijwillig (extra) eigen risico is steeds lager en wisselt sterk door de jaren heen per verzekeraar, kijk dus goed of je daar ook dit jaar nog gebruik van wilt maken (of niet).

De zorgverzekeraars passen niet alleen de premie aan, ook de dekking van de aanvullende zorgverzekering verandert jaarlijks. Het basispakket is in principe bij iedere verzekeraar gelijk is. Alleen is het aan de verzekeraar zelf om te bepalen of ze zich houden aan de minimale eisen die worden gesteld door de overheid of dat ze meer bieden.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.