Ads Top

AFM legt bestuurders Finles boetes op voor nalatige bedrijfsvoering

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft op 10 september 2019 boetes opgelegd aan de bestuurders van beleggingsfonds Finles wegens nalatige bedrijfsvoering. De boetes zijn onherroepelijk geworden, na uitspraak van de rechter op 31 maart 2023.

Finles beschikte van 14 februari 2006 tot 20 maart 2018 over een vergunning van de AFM voor het beheren van beleggingsinstellingen. Op 15 februari 2018 is Finles failliet verklaard. De vergunning van Finles is op 20 maart 2018 ingetrokken.

De AFM heeft na onderzoek vastgesteld dat Finles in de periode van 7 januari 2016 tot 1 januari 2018 geen adequaat beleid heeft gevoerd voor een integere uitoefening van het bedrijf. Zo is onder andere individueel vermogen beheert zonder AFM-vergunning en was er geen functionele en hiërarchische scheiding tussen het risico- en portefeuillebeheer.

De rechtbank volgt de AFM in haar standpunt dat de kern van het verwijt is dat er bij Finles onvoldoende beleid was gericht op het voorkomen van overtredingen. De bestuurders zijn te lang passief gebleven toen de overtredingen geconstateerd werden. Ze hadden niet alleen kennis van, maar waren ook betrokken bij alle overtredingen van Finles.

Voor feitelijk leidinggeven aan de overtreding van regels van integere bedrijfsvoering geldt een basisbedrag van 500.000 euro. De AFM heeft de boetes verlaagd rekening houdend met onder andere draagkracht.
 

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.