Ads Top

Grote verschillen in zorgpremie, stijging soms drie keer zo hoog

De premies van alle grote zorgverzekeraars stijgen flink volgend jaar. Bij Zilveren Kruis gaat het om een stijging van 102 euro per jaar, bij CZ om 91 euro, bij Menzis om 66 euro en bij VGZ is de stijging 60 euro per jaar. Zorgverzekeraar Stad Holland is met 174 euro per jaar voorlopig de hoogste stijger. Die stijging is bijna drie keer zo groot als bij VGZ. Het gaat hier om de basisverzekering naturapolis. Dat blijkt uit cijfers van vergelijkingssite Independer. Vijftien jaar geleden was de gemiddelde zorgpremie nog 1057 euro per jaar, bij Stad Holland is dat nu naar 1863 euro gestegen. Een toename van maar liefst 76%. 

De stijgende kosten hebben onder andere te maken met het feit dat we steeds ouder worden. Er zijn dus meer mensen die een beroep doen op de gezondheidszorg. Ook de hogere lonen in de zorg, duurdere medicijnen en de steeds complexere behandelingen zorgen voor een hogere premie”, legt Mirjam Prins, zorgexpert bij Independer, uit. Daarnaast is er natuurlijk de alom aanwezige inflatie die overal in doorwerkt. Dat levert een fikse stijging op in een tijd dat veel mensen al moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen.

Het kabinet rekende op Prinsjesdag op een gemiddelde stijging van bijna 12 euro per maand (€143 per jaar). Deze zogenaamde rekenpremie is een richtlijn voor de zorgverzekeraars voor hun basisverzekering. Het bedrag is een schatting van wat minimaal nodig is om de zorgkosten van 2024 te kunnen betalen. Uiteindelijk bepaalt elke zorgverzekeraar zelf de nieuwe premies. De vier grote zorgverzekeraars zitten dus onder de rekenpremie. “Verzekeraars kunnen soms de stijging dempen door hun reserves in te zetten, te snijden in eigen kosten of omdat ze goede rendementen hebben behaald uit hun investeringen. Dit geld wordt dan gebruikt om de premie laag te houden”, legt Independer zorgexpert Mirjam Prins uit.   

Uiterlijk 12 november ( tot middernacht) moeten alle verzekeraars hun premies bekendmaken. Daarna heb je zes weken de tijd, tot en met 31 december, om zorgverzekeringen te vergelijken en af te sluiten. In Nederland kun je als basisverzekering kiezen uit een naturapolis, restitutiepolis of combinatiepolis. “De zorgverzekering is een hoge kostenpost. Ook tussen de basisverzekeringen zitten prijsverschillen. Ook heeft 83% van de Nederlanders een aanvullende zorgverzekering.Heb je die echt wel nodig? Hoe vaak ben je naar de fysio geweest dit jaar en wat zou dat hebben gekost als je het zelf zou hebben betaald. Vergelijk goed en kies dan bewust wat voor jou de beste verzekering is”, aldus Independer zorgexpert Mirjam Prins.

Hieronder vind je de tot nu toe bekende premies van de vier grote zorgverzekeraars. Een volledig overzicht van alle premies vind je in het overzicht zorgpremies 2024,

 Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.