Ads Top

Consumenten gaan massaal op zoek naar voordeligere zorgverzekering

Bijna twee derde van de consumenten zegt de komende weken te gaan onderzoeken of hun zorgverzekering voor 2024 voordeliger of beter kan. Dit blijkt uit onderzoek dat financiële vergelijkingssite Geld.nl uitvoerde met Factsnapp.

Vorig jaar oriënteerde 52 procent van de consumenten zich volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) op een andere zorgverzekering. Ook voor 2023 stegen de premies voor zorgverzekeringen namelijk flink. Bovendien verdween in 2023 de collectiviteitskorting op de basisverzekering. Hierdoor gingen ook mensen met een collectieve verzekering, bijvoorbeeld via de werkgever, op zoek naar een andere zorgverzekering.

De verwachting is dat de zorgpremie in 2024 nog verder stijgt en uitkomt op gemiddeld 150 euro per maand voor een basisverzekering. “Voor een huishouden met twee volwassen (kinderen tot 18 jaar betalen geen premie) betekent dit een vaste last van 300 euro per maand. Daar komen eventuele aanvullende zorgverzekeringen nog bij”, zegt Amanda Bulthuis. “Dat is een flinke maandelijkse kostenpost. Het verast ons daarom niet dat 65 procent van de consumenten dit jaar nog eens kritisch kijkt of de zorgverzekering ergens anders goedkoper of beter kan.”

Naast overstappen naar een goedkopere zorgverzekeraar zijn er andere manieren om de kosten voor de zorgverzekering laag te houden. Geld.nl vroeg consumenten daarom ook of zij hun zorgverzekering gaan aanpassen in 2024. Ruim de helft van de ondervraagden gaf aan dit te gaan doen. Hierbij kiest 36 procent van de ondervraagden voor een minder uitgebreide aanvullende verzekering en wil 15 procent de aanvullende verzekering zelfs helemaal opzeggen.

Opvallend is echter dat 45 procent zich juist uitgebreider aanvullend wil verzekeren dan in 2023. ”
Dit komt waarschijnlijk doordat veel consumenten in 2023 juist hebben bespaard op de aanvullende verzekeringen, door deze op te zeggen of de dekking te beperken.
 
In het onderzoek van Geld.nl en Factsnapp geeft maar 18 procent van de ondervraagden aan het eigen risico te willen verhogen. Dit komt waarschijnlijk ook doordat in 2023 al veel mensen het eigen risico verhoogden naar het maximale bedrag van 885 euro. Verder verhogen is dan simpelweg niet meer mogelijk.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.