Ads Top

Stijging schade als gevolg van digitale fraude maakt gezamenlijke aanpak noodzakelijk

De totale schade als gevolg van phishing (6,1 miljoen euro) en bankhelpdeskfraude (16,5 miljoen euro) kwam in de eerste zes maanden van 2021 alleen al uit op ruim 22,5 miljoen euro. De schade door fraude en oplichting in het betalingsverkeer loopt daarmee verder op naar een zorgwekkend hoog niveau. De totale schade van deze fraudevormen bedroeg in heel 2020 39,5 miljoen euro.

Enig lichtpuntje: de schade van fraude met credit cards halveerde door corona naar ruim een miljoen euro en schade door gestolen bankpassen daalde met 68 procent naar 940.000 euro.

Banken willen vaart maken om samen met de overheid en andere betrokken partijen te komen tot een integrale aanpak om digitale fraude te bestrijden.  Banken pleiten daarom al langer voor een integrale aanpak, waarbij zij onder andere met de verantwoordelijke ministeries, toezichthouders, politie, Openbaar Ministerie, sociale media, internetaanbieders, telecompartijen en handelsplatformen de handen ineenslaan. Ook de Cyber Security Raad heeft onlangs opgeroepen tot actie en investeringen om de trend van toenemende digitale fraude te keren. Verder uitstel betekent meer schade voor slachtoffers  en grotere winsten voor criminelen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.