Ads Top

AFM: één op de drie belggers handelt te vaak of neemt te veel risico

Door suboptimaal handelsgedrag loopt ongeveer één op de drie zelfstandige beleggers onnodig risico. Een deel van de beleggers heeft de neiging om vaak te handelen, waardoor ze onnodige kosten maken. Ook te weinig spreiding over instrumenten en regio’s verslechtert het verwachte rendement, net als handelen in risicovolle producten. Dit blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Mede door de lage spaarrente zijn Nederlanders fors meer gaan beleggen, wat een goede manier kan zijn om vermogen op te bouwen als ze dit weloverwogen doen en zich bewust zijn van de risico’s. Het aantal beleggende huishoudens steeg de afgelopen twee jaar van 1,4 naar 1,9 miljoen. De meesten kiezen ervoor om dit zonder advies te doen en zelf hun transacties te beheren. Deze vorm van beleggen wordt execution-only genoemd. Het is de meest toegankelijke vorm van beleggen omdat de kosten lager zijn en dienstverlening online is, meestal via een beleggingsapp.

Uit onderzoek onder execution-only-beleggers blijkt dat een ruime meerderheid wekelijks of vaker de waarde van zijn beleggingen bekijkt. Deze groep heeft de neiging tot overreactie op prijsschommelingen, waardoor ze meer gaan handelen en hogere kosten maken. Ook te weinig spreiden of een portefeuille met veel risicovolle producten zoals crypto’s of CfD’s, leidt meestal tot een lager rendement.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.