Ads Top

185.000 financieringsaanvragen tonen aan: MKB investeert vooral in vaste activa


Uit 185.000 financieringsaanvragen van ondernemers in Frankrijk, Italië, Spanje, Duitsland en Nederland blijkt dat één op de zes ondernemers vooral financiering aanvraagt om te investeren in vaste activa. Dat blijkt uit data van aanvragen en de redenen daarvoor die MKB-financieringsplatform October bijhoudt sinds 2015.

Het Nederlandse MKB, waar October sinds 2019 actief is, laat in lijn met andere landen zien vooral financiering aan te vragen voor machines, voertuigen en transportmiddelen. In 2021 werd bij vijftien procent van de Nederlandse aanvragen bij October vaste activa als reden opgegeven.

De ruimte die een ondernemer heeft om te lenen is beperkt en in de aanvragen ziet October dat ondernemers vooral financiering zoeken om de verdiencapaciteit van de onderneming op peil te houden, met onder andere machines.

Naast vaste activa vragen Nederlandse ondernemers vaak financiering aan voor een management buy out. 13 procent van de Nederlandse aanvragen heeft het uitkopen van management als reden. Digitalisering is slechts bij iets meer dan één procent de reden voor de aanvraag. En dat is opvallend; uit eerder onderzoek van October blijkt namelijk dat drie op de tien Nederlandse ondernemers aangaf te willen investeren in digitalisering.

Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn de meeste financieringsaanvragen gedaan om de pandemie het hoofd te kunnen bieden. Maar liefst veertig procent van de Nederlandse aanvragen in 2021 is direct gerelateerd aan de coronacrisis.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.