Ads Top

Goud en Bitcoin als veilige haven

In tijden van onrust is goud historisch gezien een veilige haven. Midden in de coronacrisis tikte het edelmetaal nog een recordhoogte aan, maar sinds begin dit jaar zagen we de goudprijs dalen met 7 procent.

Een flinke underperformance, wat volgens Ben Laidler, Global Marketing Strategist bij beleggingsplatform eToro verschillende implicaties heeft. De zwakkere goudprijs suggereert dat beleggers zowel de kans op aanhoudend stijgende inflatie als een marktcrash laag inschatten. Als beleggers zich daadwerkelijk zorgen zouden maken over oplopende inflatie en dalende aandelenmarkten, dan hadden we meer investeringen in goud en een hogere goudprijs gezien.
 
Wat we in plaats daarvan zien is dat beleggers in toenemende mate hun interesse in goud als veilige haven verliezen. Exchange Traded Funds (ETF's) zijn de meest gebruikelijke manier om te beleggen in goud. De vraag naar goud vanuit beleggers is goed voor 40 procent van de totale vraag; de overige 60 procent komt van buiten de financiële markt, namelijk de juwelen- en technologiesector, die beiden profiteerden van het herstel van de wereldeconomie. De stijging van de goudprijs werd afgeremd, doordat de vraag vanuit beleggers afnam.

Uit eToro's afgelopen driemaandelijkse RIB-onderzoek blijkt dat beleggers meer cryptoassets dan grondstoffen, valuta's of alternatieve beleggingen (onroerend goed of private equity) bezitten.

Beleggers die al langere tijd in goud beleggen, zijn zich de laatste tijd gaan verdiepen in cryptocurrency, en met name Bitcoin dat soms wordt omschreven als het ‘digitale goud’. Volgens JP Morgan kan de recente stijging van bitcoinbeleggingen worden toegeschreven aan institutionele beleggers die op zoek zijn naar een hedge tegen inflatie, die dit jaar relatief hoog is. In Nederland steeg de inflatie voor goederen en diensten in september tot 2,7%, het hoogste punt sinds eind 2019. Terwijl de consumentenprijzen stijgen, wijzen bitcoinbeleggers erop dat de waarde van de digitale munt in 2021 met 40 procent is gestegen. Ook liet Jerome Powell, voorzitter van het U.S. Federal Reserve, vorige maand weten dat een verbod op Bitcoin in de VS vrijwel is uitgesloten, in tegenstelling tot China, waar Bitcoin onlangs verboden werd. Dit was een stimulans voor nieuwe bitcoinbeleggers. Tot voor kort was het nog ondenkbaar dat financiële analisten en professionele vermogensbeheerders crypto als serieus alternatief voor goud zouden beschouwen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.