Ads Top

HvA bereidt banken voor op kwantumcomputer

Medewerkers van grote Nederlandse banken krijgen vanaf nu basiskennis mee over de kwantumcomputer. Want al lijkt deze nieuwe technologie ver weg, we moeten er nu al over nadenken, aldus lector Marten Teitsma van de Hogeschool van Amsterdam, die de eerste lessen geeft aan medewerkers van ING, ABN AMRO, Rabobank en andere geïnteresseerden.

Marten Teitsma houdt zich als bijzonder lector Applied Quantum Computing aan de HvA bezig met deze nieuwe technologie. Samen met verschillende banken ontstond het idee om werknemers vast te trainen, om hen zo op de toekomst voor te bereiden. De lessen zijn een initiatief van onder meer de Hogeschool van Amsterdam, Betaalvereniging Nederland, drie Nederlandse banken en innovatiehub Quantum.Amsterdam.

De workshops die Teitsma de komende tijd geeft, zijn laagdrempelig. “Het is zeker niet de bedoeling om van iedereen een kwantumspecialist te maken", aldus Teitsma. "Het gaat om basale kennis, die je van tevoren moet hebben over het gebruik van kwantumcomputers. En medewerkers van banken zijn een diverse groep, die er wel mee te maken krijgen; vandaar dat we hier beginnen.” De beoogde deelnemers zijn bijvoorbeeld accountmanagers, communicatiemedewerkers, marketeers en data-analisten.

Ook kansen en bedreigingen van quantum computing komen in de workshops aan bod. Er heerst veel enthousiasme, omdat kwantumcomputers in de toekomst bepaalde algoritmes en voorspellingen binnen no time kunnen doorrekenen. Dat kan voor doorbraken zorgen op gebieden als duurzaamheid en medicijnontwikkeling.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.