Ads Top

Ondanks hogere besparingen stijgen vrijwillige aflossingen van huishoudens niet

De coronacrisis heeft geleid tot extra besparingen bij huishoudens in het tweede kwartaal van 2020.

Het is opvallend dat vrijwillige aflossingen op hypotheken – ook een vorm van besparingen – in diezelfde periode niet zijn toegenomen. Alleen bij relatief jonge huishoudens stegen vrijwillige aflossingen. Dit hangt mogelijk samen met hun hogere hypotheekschuld ten opzichte van de woningwaarde; extra aflossen verlaagt hun financiële risico’s.

Tijdens de eerste golf van de coronacrisis zijn huishoudens op macro-economisch niveau meer gaan sparen. De vrije besparingen van alle huishoudens opgeteld stegen in het tweede kwartaal met 12,4 miljard euro ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Huishoudens stortten in het tweede kwartaal bijna 11 miljard euro extra op lopende- en spaarrekeningen bij banken dan een jaar eerder. Hiervan kwam zo’n 63 procent terecht op spaarrekeningen en de overige 37 procent op girale deposito’s (lopende rekeningen). Huishoudens deden dit op gewone spaarrekeningen en niet op deposito’s met een vaste looptijd. Omdat het renteverschil tussen deze twee soorten spaarrekeningen nihil is, zijn deposito’s met een vaste looptijd al een langere tijd op hun retour.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.