Ads Top

Afstorten en pinnen valse bankbiljetten: voor tonnen witgewassen

Het is misschien wel de snelste manier van witwassen: je stort valse bankbiljetten en neemt daarna hetzelfde bedrag weer op.

Het gebeurde in 2015 meerdere keren bij geldautomaten in het hele land. De schade voor de bank is aanzienlijk, want voor ongeveer 300.000 euro werd er op deze manier geld witgewassen. Deze week staan in totaal 27 pinners voor de rechter.

Het was de Rabobank die aan de bel trok bij de politie. In de periode 9 juli 2015 tot en met 16 juli 2015 werden bij diverse filialen een buitensporige hoeveelheid valse biljetten van 500 euro gestort in stortautomaten. De biljetten werden door de afstortautomaten tijdens de storting niet herkend als vals maar als verdacht aangemerkt. Kort daarna kregen de automaten een update, waardoor de biljetten die daarna werden gestort, wel direct als vals werden aangemerkt.

Tijdens het onderzoek viel een aantal zaken op. Zo bleek dat veel rekeninghouders vlak voor hun storting het opnamelimiet hadden verhoogd via de app van de bank. Het duidt er volgens het Openbaar Ministerie (OM) op dat ze van tevoren bewust waren van het feit dat ze direct het geld wilden omwisselen. De bankrekeningen waarop gestort is, waren veelal al langer lopende rekeningen waar zich regulier betalingsverkeer op afspeelde. Voor de klanten was het storten van dergelijke (grote) bedragen zeer afwijkend gedrag. Er werd nooit gestort op de rekening.

Het onderzoek naar de achtergrond van de zaak heeft geen uitsluitsel gegeven. Het OM sluit niet uit dat de klanten zijn gebruikt als geldezel door criminelen. Dit zijn zogenoemde katvangers die hun bankrekening laten misbruiken voor criminele activiteiten. Maar het is ook heel goed mogelijk dat de pinners de biljetten hebben gekocht van criminelen. Mede doordat de verdachten tijdens verhoren onvolledig of onsamenhangend verklaarden, is hierover geen duidelijkheid gekomen.

De officier van justitie vindt dat de verdachten beter hadden moeten weten en eist dan ook tegen iedereen een werkstraf, variërend van vijftig tot tweehonderd uur. De duur is afhankelijk van de som van het gestorte en gepinde bedrag.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.