Ads Top

AFM Agenda 2021: gevolgen coronacrisis, nieuw pensioenstelsel

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) richt zich ook in 2021 op de bescherming van consumenten in kwetsbare situaties. De coronacrisis zet grote druk op de financiële weerbaarheid van huishoudens.

Met de vestiging van met name handelsplatformen in Amsterdam als gevolg van brexit, nemen ook de inspanningen in het toezicht op kapitaalmarkten toe. Daarnaast treft de AFM voorbereidingen op veranderingen in het toezicht op de pensioensector en accountantsorganisaties.

Met omvangrijke overheidssteun zijn betalingsproblemen op leningen van huishoudens vooralsnog relatief beperkt gebleven. Maar de kans is groot dat de coronacrisis leidt tot langdurige economische schade en effecten op de arbeidsmarkt. Daarom is de AFM komend jaar extra alert op de gevolgen van de crisis. Zo wordt met een scherper oog gekeken hoe hypotheek- en geldverstrekkers met betalingsachterstanden omgaan.

Het op de valreep gesloten akkoord over een nieuw partnerschap tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk maakte definitief duidelijk dat er voor de financiële sector geen afspraken zijn gemaakt. Op de eerste beursdag van dit jaar verliep al meteen zo’n 20% van de Europese aandelenhandel via Nederland. Deze verschuiving van de Londense City naar Amsterdam voltrok zich relatief geruisloos, mede omdat handelsplatformen en de AFM goed voorbereid waren. Het aandeel van de Europese handel in financiële instrumenten dat onder AFM-toezicht komt, stijgt naar verwachting verder. De focus van het kapitaalmarktentoezicht ligt komend jaar vooral op het waarborgen van een robuuste, financiële infrastructuur en het bevorderen van integer handelsgedrag.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.