Ads Top

In 2020 is in Nederland 417 miljoen euro met crowdfunding opgehaald


Na jaren van groei is in 2020 voor het eerst minder met crowdfunding opgehaald dan voorgaande jaren, blijkt uit onderzoek van CrowdfundingCijfers.nl.

De krimp wordt veroorzaakt doordat ondernemingen tijdens de eerste lockdown veel minder geld ophaalden dan een jaar eerder. Opvallend is dat maatschappelijke projecten in diezelfde periode juist fors meer geld wisten te verzamelen.

Aan maatschappelijke projecten is in 2020 bijna 50 procent meer gedoneerd dan een jaar eerder. Deze donaties waren onder meer bestemd voor corona-onderzoeksprojecten van academische ziekenhuizen. Maar ook ondernemers, kunstenaars en culturele organisaties maakten creatief gebruik van crowdfunding, door hun achterban om steun te vragen.

Ruim de helft van het bedrag dat ondernemingen ophaalden was bestemd voor het financieren van vastgoed. Het financieren van vastgoedprojecten is voor steeds meer crowdfunding platforms een kernactiviteit geworden. Naast vastgoed zijn ook duurzame energieprojecten een belangrijke markt voor crowdfunding. In 2020 waren duurzame energieprojecten goed voor ruim een zesde van het totaal door ondernemingen gecrowdfunde bedrag.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.