Ads Top

Laatste decennium hypotheekrenteaftrek voor veel consumenten

Voor veel consumenten zijn de laatste tien jaar aangebroken, waarin ze de rente over hun hypotheeklening van het belastbaar inkomen mogen aftrekken.

Hypotheek Visie adviseert consumenten om zich tijdig te verdiepen in de gevolgen hiervan voor hun persoonlijke situatie.

Voor hypotheken die na 1 januari 2001 zijn afgesloten, geldt dat de hypotheekrente maximaal 30 jaar van het belastbaar inkomen mag worden afgetrokken. Ook voor hypotheken die al liepen is op 1 januari 2001 deze 30-jaarsperiode ingegaan.

De netto woonlasten zijn door deze fiscale regeling fors lager, dan zonder deze aftrek. In 2031 eindigt deze fiscale ondersteuning voor veel Nederlanders. Alleen in 2001 werden er naar opgave van het CBS al ruim 480.000 hypotheken afgesloten.

Het is volgens de adviseur belangrijk dat huiseigenaren die met deze beëindiging te maken krijgen, zich verdiepen in wat voor hen de financiële gevolgen zijn. Tien jaar lijkt nog ver weg, maar deze tijd is nodig om de hogere woonlasten van straks op te vangen.

Het wegvallen van de hypotheekrenteaftrek leidt al snel tot honderden euro’s hogere netto woonlasten per maand. Maar, dit is niet het enige effect waarmee deze groep consumenten rekening moet houden.

Veel van deze consumenten, bereiken rond 2031 de pensioengerechtigde leeftijd. Toen men in 2001 de hypotheek afsloot werd er uitgegaan van een hoger pensioeninkomen, dan in werkelijkheid nu en straks wordt uitgekeerd. Ook allerlei verzekeringen en andere financiële producten die in het verleden zijn afgesloten om de hypotheek op het einde van de looptijd af te lossen, hebben door de lage rente van de laatste jaren, een lager rendement opgeleverd dan de consument bij het afsluiten daarvan had verwacht.

Al deze effecten bij elkaar kunnen ertoe leiden dat consumenten, die hier niet op voorbereid zijn, na 2031 in de problemen komen en hun woonlasten niet meer kunnen betalen.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.