Ads Top

Staan namen als ING en Rabobank op het punt om te verdwijnen?

Een potentieel risico: de verdwijning van de hoofdkantoren van Nederlandse banken die overgenomen zijn door buitenlandse banken. Waarom? Omdat de Nederlandse bancaire sector niet competitief genoeg zou zijn om dit te weerstaan. In een interview met BNR Nieuwsradio gaat hoogleraar monetaire economie aan Erasmus School of Economics Casper de Vries in op deze stelling en het beleid dat de ECB hieromtrent voert.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft gesteld dat Nederlandse banken mogelijk slachtoffer worden van buitenlandse banken vanwege afwijkende wet- en regelgeving. Een norm die in het specifiek genoemd wordt, is de bonusregeling: in Nederland zijn bankiers onderworpen aan strikte regelgeving omtrent mogelijke bonussen. Er is sprake van een plafond: medewerkers van financiële ondernemingen kunnen een variabele bonus verkrijgen tot 20% van de vaste beloning.

Volgens De Vries heeft de NVB tot op zekere hoogte gelijk; een andere factor die bijdraagt aan de verschillen tussen Nederlandse en buitenlandse banken, is de faillissementswetgeving. Echter, of dat noodzakelijkerwijs leidt tot Nederlandse banken als makkelijk doelwit voor overnames is niet het geval. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een beleid te voeren waarbij banken actief afgeschermd worden van buitenlandse fusies en overnames door buitenlandse banken in zulke gevallen te dwingen om te voldoen aan Nederlandse wet- en regelgeving. Door allerlei vormen van fusies te stimuleren, voert de Europese Centrale Bank een ongefundeerd en slecht werkend beleid. De Vries: 'Als je twee slechte banken samenvoegt, heb je een nog grotere kans dat de grotere bank omvalt en weer staatssteun nodig heeft'.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.