Ads Top

ABN: Zwakke economie krijgt nog even geen vat op woningmarkt

De zwakke economie krijgt nauwelijks vat op de huizenmarkt, die het goed blijft doen. Het beperkte aantal woningen dat te koop staat, vindt snel een nieuwe eigenaar. Er zijn meer transacties en ook de prijzen zitten in de lift. ABN AMRO houdt daarom rekening met een gemiddelde prijsstijging van 5 procent in 2021.

Dat de prijzen ook dit jaar hard blijven stijgen, heeft te maken met het zogenaamde overloopeffect, stelt Philip Bokeloh, woningmarkteconoom bij ABN AMRO Economisch Bureau.

De sterke prijsstijging in de tweede helft van 2020 werkt door in de gemiddelde prijsstijging van 2021. ABN AMRO verwacht dat de verwachte stijging van de werkloosheid in de loop van dit jaar een drukkend effect zal hebben op de woningmarkt.

De woningmarkt blijft, volgens ABN AMRO, voor de korte termijn overeind dankzij de steunmaatregelen van de overheid en het stimuleringsbeleid van de centrale banken. Maar de woningmarkt is volgens Bokeloh niet helemaal losgezongen van de onderliggende economische situatie. De bank denkt dat de aanstaande verslechtering van de arbeidsmarkt en de geringere bijdrage van de lage rente zich eerst zullen vertalen in minder transacties, daarna in een zwakkere huizenprijsstijging. Het aantal woningaankopen ligt in 2021 naar verwachting 10 procent lager dan in 2020. Voor 2022 houdt ABN AMRO rekening met een prijsstijging van 1 procent en een afname van de woningaankopen met 5 procent.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.