Ads Top

Daling fraude met internetbankieren zet door

De schade als gevolg van fraude met internetbankieren is in 2015 verder gedaald. Het schadebedrag daalde van 4,7 miljoen euro in 2014 naar 3,7 miljoen euro in 2015. Phishing is – met 3 miljoen euro aan schade – de grootste schadepost bij internetbankieren.

Banken vergoeden in vrijwel alle gevallen de schade. Van de 3,7 miljoen euro werd slechts 40.000 euro (1,1 procent) niet vergoed omdat de schade te wijten was aan grove nalatigheid van de klant.

De totale schade in het betalingsverkeer als gevolg van fraude kwam uit op 17,9 miljoen euro, een lichte stijging ten opzichte van 2014 toen de schade uitkwam op 17,3 miljoen euro. Sinds 2012 is de totale schade gezakt van 81,8 miljoen euro in 2012 en 33,3 miljoen euro in 2013 naar ruim 17 miljoen euro per jaar in de afgelopen twee jaren. Bij relatief nieuwe ontwikkelingen als mobiel bankieren en contactloos betalen is schade als gevolg van fraude nog niet voorgekomen.

De daling van schade als gevolg van fraude met internetbankieren laat zien dat banken er steeds beter in slagen om fraude tijdig te detecteren. Daarnaast werken banken intensief samen met overheidsinstanties om het betalingsverkeer veilig te houden. Zo wordt kennis en informatie gedeeld binnen het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), het publiek-private samenwerkingsverband om online fraude te voorkomen. En binnen de Electronic Crime Task Force (ECTF), die dit jaar 5 jaar bestaat, werken banken samen met politie en openbaar ministerie om cybercriminelen op te sporen en te vervolgen.

De schade als gevolg van gestolen of verloren betaalpassen steeg in 2015 van 3,3 miljoen naar 4,7 miljoen euro. De oorzaak is een nieuwe fraudevariant waarbij criminelen pashouders onder valse voorwendselen zover krijgen om hun betaalpas op te sturen. Banken zullen klanten nooit vragen om de pas op te sturen of pincode af te geven. Bankklanten worden hier via de campagne van Veilig Bankieren (‘Hang op! Klik weg! Bel uw bank!’) actief voor gewaarschuwd: ‘Verstuur nooit uw betaalpas!’

Door de invoering van de EMV-betaalchip en het standaard blokkeren van betaalpassen voor gebruik buiten Europa (geoblocking) vormt skimming sinds enkele jaren nog een relatief kleine schadepost. In 2015 bedroeg die 1,7 miljoen euro. Schade als gevolg van skimmen komt in Nederland nagenoeg niet meer voor. De schade werd vooral veroorzaakt doordat passen buiten Europa werden geskimd, terwijl geoblocking niet actief was. De verwachting is dat deze schade verder zal dalen als landen buiten Europa ook gaan werken met de EMV-betaalchip in plaats van de magneetstrip.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.