Ads Top

Aandelenkoersen behalen records voor dit jaar

De stemming op de financiële markten was de afgelopen week bijzonder positief. Beleggers trokken weer wat weg uit de 'veilige' obligatiemarkten en zochten het risico op de aandelenmarkten op.

Daarbij werden ze geholpen door gunstige macro-economische cijfers uit China. De somberheid, die in het begin van dit jaar over dat land was ontstaan, verdween daardoor snel. Eerder in de week verschenen al gunstige cijfers over de Chinese buitenlandse handel in maart. Deze lijn werd aan het einde van de week doorgetrokken met sterker dan verwachte groeicijfers over de detailhandelsverkopen, de industriële productie en de investeringen in vaste activa. De Chinese economie als geheel groeide in het eerste kwartaal van dit jaar met 6,7%. Dat is weliswaar weer heel iets minder dan de 6,8% in het voorgaande kwartaal, maar het is meer een stabilisatie dan een terugval. Bovendien bleek de groei van de geldhoeveelheid in het hoogste tempo te zijn gestegen sinds 2010, wat duidt op een krachtige kredietverlening.

Ook andere zorgen van het begin van dit jaar verdwijnen naar de achtergrond. De prijs van een vat Brentolie uit de Noordzee kwam deze week duidelijk boven de USD 40, terwijl veel analisten in januari nog een verder daling tot USD 20 verwachtten en langdurig laag blijvende niveaus.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.