Ads Top

Banken vinden blokkeren leefgeldrekening ongewenst

De leefgeldrekening is een betaalrekening die mensen in een schuldsaneringstraject in staat stelt om in het dagelijkse levensonderhoud te voorzien. Daarnaast is het een belangrijk instrument voor mensen met problematische schulden op weg naar financiële zelfredzaamheid.

Het is dan ook zeer onwenselijk dat deze rekening wordt geblokkeerd. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft daarom met staatsecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken afgesproken dat banken deze rekeningen niet blokkeren, tenzij het belang van de klant in het geding is of sprake is van fraude of een onveilige situatie.

Een leefgeldrekening, daggeld- of zakgeldrekening is een eenvoudige betaalrekening, zonder roodstandfaciliteit, maar met een bankpas. Dit type betaalrekening wordt in de praktijk aangehouden op basis van een rechterlijke uitspraak (beschermingsbewind en WSNP bewind) of op basis van vrijwillig bewind, bijvoorbeeld in een traject van minnelijke schikking.

In uitzonderlijke situaties kan een blokkade echter nodig of zelfs noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld als sprake is van frauduleus handelen of om redenen die verband houden met de veiligheid van het betaalinstrument. In deze situaties is een blokkade gerechtvaardigd, niet in de laatste plaats vanuit het klantbelang.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.