Ads Top

'Vrouwen hebben meer financiële kennis dan ze denken'

Vrouwen scoren in onderzoeken lager op financiële kennis dan mannen. Voor een goed deel komt dit doordat zij niet altijd evenveel vertrouwen hebben in de eigen financiële kennis, blijkt uit nieuw onderzoek.

Uit deze week gepubliceerd onderzoek van Tabea Bucher-Koenen (Universiteit van Mannheim), Annamaria Lusardi (George Washington University), Rob Alessie (Universiteit van Groningen) en Maarten van Rooij (DNB), blijkt dat ruim een derde van het verschil in financiële kennis tussen mannen en vrouwen wordt veroorzaakt door een lager vertrouwen van vrouwen in de eigen kennis. En dit heeft invloed op financiële beslissingen die zij nemen. Zo verklaart de combinatie van minder kennis en minder vertrouwen in de eigen kennis voor een groot deel waarom vrouwen minder vaak beleggen dan mannen, blijkt uit het onderzoek. Het project wordt ondersteund door de Provincie Noord-Brabant en de Europese Unie.

Zowel financiële kennis als het vertrouwen in de financiële kennis spelen een belangrijke rol bij financiële beslissingen. Naast de beslissing om wel of niet te beleggen, heeft dit bijvoorbeeld ook invloed op hoe iemand omgaat met schulden, of hoe mensen, zoals zzp’ers, inzetten op de opbouw van vermogen voor na pensionering.

Geen opmerkingen:

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Mogelijk gemaakt door Blogger.